luni, 19 ianuarie 2009

TINERII ŞI INTERNETUL

Accesul la informaţie a devenit un mod de viaţă caracteristic societăţii actuale. În mare parte oamenii dacă doresc să cunoscă anumite aspecte şi au noţiuni elementare de uitilizare a computerului apelează la cea mai uşoară modalitate de documentare şi anume Internetul. Cel mai mare segment de populaţie care utilizează aceste servicii este reprezentată de cei tineri.
Dacă unii au o anumită educaţie cu privire la accesarea şi utilizarea Internetului, există şi mulţi dintre tineri care fie din lipsa de supraveghere din partea părinţilor sau din cauza teribilismului caracteristic vârstei şi lipsei de experienţă de viaţă sunt prinşi într-o serie de capcane. Una dintre cele mai des întâlnite situaţii este cea legată de transferul sau postarea de poze personale. Această situaţie creează un precedent pentru însuşirea identităţii persoanelor respective de către alţi utilizatori de internet pentru diverse scopuri menite să prejudicieze imaginea celui ce, din naivitate sau dorinţă de afirmare, le postează în primă faza. Este indirect un apel la decenţă, pentru ca mulţi vor să fie cunoscuţi şi apelează la Internet.
O altă situaţie o constituie oferirea datelor cu caracter personal precum nume, prenume, data naşterii, adresa de domiciliu, locul de muncă sau venituri persoanelor cu care se stabilesc anumite legături prin intermediul serviciilor de chat sau a site-urilor de socializare. Şi în astfel de situaţii se crează alte precedente ce pot favoriza comiterea de infracţiuni.
Paradoxal, întâlnim situaţia în care scepticismul din realitate este în raport de directă proporţionalitate cu încrederea acordată persoanelor pe internet.
Astfel, reducerea expunerii tinerilor la diverse situaţii nefavorabile imaginii acestora poate fi preîntâmpinată prin sfânta educaţie la care se mai poate adauga pentru consistenţă şi o comunicare cât de cât sănătoasă în special cu părinţii.
Ca şi sugestie, cei de la Microsoft România au creat un site – www.copiidisparuti.ro – menit să vină în ajutorul părinţilor şi al profesorilor, dar, în principal, al elevilor cu sfaturi cu privire la utilizarea şi accesul în condiţii optime la Internet. Accesând www.copiidisparuti.ro/lectii, veţi beneficia, mai ales pentru copiii dumneavoastră, de un mic ghid prezentat într-o formă interactivă ce vizează acest domeniu vast al navigării pe Internet.
Luând în considerare câteva dintre exemplele de situaţii favorizante comiterii anumitor genuri de infracţiuni ca urmare socializării şi popularizării imaginii proprii pe internet, cu ce situaţii similare v-aţi confuntat?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Intradevar internetul poate fi o sursa foarte buna de informare, dar constatam ca e si o sursa de manipulare. Din pacate foarte putine structuri sunt pregatite cat de cat pe acest segment, desi sunt colegi ce nici macar in word nu stiu sa faca un tabel dar sa-i mai pui in excel. Asta e realitatea, nevoia de perfectionare e tot mai necesara, sunt foarte multi colegi care-i ii tin in carca pe altii, nu-i corect. Poate se face ceva pe viitor in sensul asta.