vineri, 8 august 2008

LA DUMNEAVOASTRĂ ÎN CARTIER CE SE INTÂMPLĂ?

DE PRIN CARTIERELE TULCENE…



A venit vara…a venit şi căldura ce scoate oamenii din case şi îi trimite la plimbări lungi prin micul nostru oraş sau prin parcuri în speranţa unei nopţi mai răcoroase pentru o odihnă adecvată, ca a doua zi să reuşească să facă faţă solicitărilor cotidiene ... serviciul, îngrijirea copiilor, cumpărăturile etc.
Până acum sunt lucruri ce le regăsim în normalitatea socială de zi cu zi...nimic spectaculos, nimic anormal.
Dar, a început să se contureze din ce în ce mai mult un fenomen în care sunt implicate mai ales grupurile de tineri ce se strâng fie la scările de bloc, fie în zonele din apropierea blocurilor şi care la ore destul de târzii ei abia îşi încep distracţia. Ca mai tot omul ce doreşte a se simţi bine se începe mai cu o muzică, mai cu o polemică interminabilă pe probleme existenţiale şi care, dacă se amestecă şi cu puţin alcool, poate ţine chiar până dimineaţa. Convingerile acestora, fără a fi un gest neapărat intenţionat, ajung şi prin apartamentele oamenilor ce mai doresc să se odihnească...
Un fenomen destul de deranjant pentru un oraş destul de mic, pentru odihna întreruptă în ore târzii ale nopţii.
Nimeni nu interzice polemica pe teme existenţiale la miez de noapte, nimeni nu interzice ascultarea melodiilor preferate, mai ales că există o multitudine de mijloace tehnice care sunt menite să facă aceasta activitate să se desfăşoare astfel încât să nu incomodeze pe ceilalţi, problemele apar însă atunci deranjarea liniştii publice devine un sport de cartier.
Totuşi mă întreb, de ce unii au nevoie de odihnă noaptea şi alţii nu?
Aşteptăm din partea dumneavoastră păreri, soluţii poate şi exemple de astfel de cazuri.

3 comentarii:

Unknown spunea...

Deja cand pronuntam "deranjarea linistii publice" ne ducem cu gandul la un echipaj de politie care vine la locul cu pricina si-i legitimeaza macar pe "polemisti". Va garantez ca nici macar o treime nu au actul de identitate asupra lor. Asta presupune aducerea la sediul politiei pentru verificari si implicit spargerea gastii. Mai e vorba aici si de opinia publica carenta esentiala in educatia romanului; ne e frica a sa luam atitudine. Daca din 5 familii deranjate macar 3 ar lua atitudine, in diferite forme, de la discutia amiabila cu cei care deranjaza si pana la a anunta politia, eu zica ca prin perseverenta lucrurile s-ar linisti.

Unknown spunea...

Prima data....bine v-am gasit!
In fata parcarii de langa Sc. Gen nr 8 s-a construit o alveola pentru ca autobuzele sa aiba unde parca cand imbarca sau debarca pasageri! Pana aici toate bune dar(da,exista unul sau chiar mai multi "dar") in acea alveola isi fac veacul masinile unora la care le este lene sa parcheze alaturi in parcare(cei drept acea parcare este motiv de scandal permanent din cauza nerusinarii unor taximetristi certati cu bunulsimt si respectul fata de semeni!).
Sa continuam: de ce oare masinile Dvs. (gen BxxJLT,etc)care trec foarte des prin zona nu fac nimic,nu aplica legea,poate pentru ca una din masini este a patronului de la ALL TIME unde isi fac veacul colegii Dvs,vinerea cand ar trebui sa fie la ora de sport?Sau este doar o intamplare ca o alta masina este un VOLVO XC 90 si colegii sunt intimidati? Altfel nu se explica deoarece vecinii mei care au Dacie au primit amenda una - doua! Ce spuneti,imi puteti raspunde
argumentat la aceste intrebari?

Silviu spunea...

La mentalitatea "polemistilor" de astazi....te poti astepta la geamuri sparte, masini zgariate sau juniori fugariti prin fata blocului, asta in cel "mai bun caz". In momentul in care faci sesizarea la politie, iar acestia ajung totusi la locul cu pricina...trebuie sa semnezi si un proces verbal de contraventie in calitate de martor...si atunci se ajunge tot la ....geamuri sparte.... s.a.m.d..
Solutia cred ca vine de undeva de departe...cei 7 ani de acasa, scoala, societatea....sau prezenta mai multor patrule de politie pedestre care sa se sesizeze singuri si sa ia masurile necesare, fara a implica locuitorii din zona.